• Veilig betalen
  • Snelle levering
  • Advies op maat
Home > Elektromagnetisme

Elektromagnetisme

IJzer en kracht 

Het ontdekken van magnetische kracht gebeurt als, bijvoorbeeld, ijzer wordt aangetrokken. Een magneet heeft een krachtveld dat zichtbaar kan worden gemaakt met ijzervijlsel. Dit vijlsel krijg je door het vijlen van ijzer (ijzervijlsel). IJzer is een stof die beïnvloed wordt door magnetische krachten. Bij het zichtbaar maken van een magnetisch veld, richt het ijzervijlsel zich langs de magnetische krachtlijnen. Elektrische stroom en magnetisme zijn met elkaar verbonden. Een magnetisch veld wordt geproduceerd door de beweging van elektrische ladingen.

Elektromagnetische velden

 

De term elektromagnetisme geeft aan dat elektrische en magnetische verschijnselen verstrengeld zijn. Zo zal een veranderlijk magnetisch veld een elektrisch veld opwekken en omgekeerd. Dit heet elektromagnetische inductie en vormt de basis voor de werking van dynamo’s, elektromotoren en transformatoren.Een elektrisch veld wordt geproduceerd door elektrische ladingen en zorgt voor een elektrische kracht op andere ladingen. In een magneet bijvoorbeeld wordt het veld veroorzaakt door de bewegingen van de elektronen in het materiaal. 

Een elektromagneet is een elektronische component die zich onder invloed van elektrische stroom als een magneet gedraagt.

Elektromagneten worden in plaats van permanente magneten gebruikt als er een sterk magnetisch veld, dat wil zeggen van meer dan 10.000 Gauss, moet worden opgewekt. Het is in principe een magneet die gemaakt wordt door om een ijzeren staafje een draad te wikkelen. Vervolgens wordt er door de draad elektrische stroom gestuurd, en zolang deze stroom door de spoel loopt is de kern magnetisch. Door dit principe is een elektromagneet vrij eenvoudig te maken. Het magnetische veld dat dan ontstaat is de optelsom van een groot aantal kringstroomvelden. Uiteraard verliest de kern zijn magnetisering zodra de stroom weer wordt uitgeschakeld.

Toepassing

Er zijn vele toepassingen voor elektromagneten, waaronder de bekende vormen zoals afvalscheiding en elektrische deursloten. Ook worden elektromagneten gebruikt in zwevende treinen, elektrische deuropeners/bellen.  Juist doordat je ze aan en uit kunt schakelen, zijn er verschillende bijzondere toepassingen van elektromagneten.

Wist u bijvoorbeeld dat een MRI-scanner een grote elektromagneet is? Bij dit soort grote elektromagneten is de spoel van supergeleidend materiaal gemaakt. Meer weten over MRI-sca

nners? Houdt dan onze website in de gaten!

 

 

 

Artikel bronnen; 1, 2, 3.

 

Terug naar overzicht