• Veilig betalen
  • Snelle levering
  • Advies op maat
Home > MRI scanners & magneten

MRI scanners & magneten

De MRI maakt gebruik van sterke magneetvelden. Bij het ontwikkelen van deze velden worden supergeleidende materialen gebruikt. MRI staat voor magnetic resonance imaging; het maken van een beeld door middel van magnetische resonantie. Een MRI scan heeft dus magneetstraling en geen röntgenstraling. 

Techniek van een MRI-scanner

In het MRI apparaat zit een stroomspoel die een ontzettend krachtig magnetisch veld opwekt. De sterkte van dit magneetveld (in Tesla) is meestal 1,5 T en voor gespecialiseerd onderzoek wordt soms tot wel 7 T gebruikt. Dit betekent dat het magnetisch veld in een MRI scanner tot wel 30 keer zo sterk is als de elektromotor in een luidspreker! Om zo’n sterk veld op te wekken moet de stroomsterkte in de spoel vele honderden ampères zijn. Dit geeft zeer hoge energiekosten en bovendien ontstaat er dan veel te veel warmte in koperdraden. Daarom maakt men gebruik van supergeleiding. Bij zeer lage temperatuur (zo’n -269oC!) zijn sommige metalen (vaak een combinatie van niobium en titanium) supergeleidend. Ze hebben dan geen elektrische weerstand en de grote stroom blijft zonder energieverlies lopen. Wel moet men de spoel koud houden met vloeibaar helium en dat maakt  weer goede warmte-isolatie noodzakelijk, omdat anders de patiënt bevriest!

Ook vraagt zo’n sterk magnetisch veld om extra veiligheidsmaatredelen. Alle ijzeren voorwerpen moeten uit de buurt blijven omdat ze anders met grote kracht in de magneet getrokken worden. Voorwerpen als ijzeren wagentjes, emmers, stofzuigers worden uit de ruimte van het MRI-apparaat geweerd. Ziekenhuispersoneel en patiënten mogen geen ijzer bevattende voorwerpen zoals sleutels en horloge bij zich hebben. Een bankpasje wordt in het MRI apparaat onleesbaar. Patiënten met een ingebouwd apparaatje zoals een pacemaker of insulinepompje kunnen geen MRI-scan krijgen.

Er is tot nu toe niet aangetoond dat het sterke magnetische veld gevaarlijk voor de gezondheid zou zijn. Voor alle zekerheid krijgen vrouwen die korter dan 12 weken zwanger zijn geen MRI-onderzoek.

De techniek van de MRI is gebaseerd op de eigenschap van een deeltje in de kern (nucleus) van het waterstofatoom. Een proton is namelijk gevoelig voor magnetische velden. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 63% uit waterstofatomen. Omdat het waterstofatoom alleen een proton in de kern heeft zitten, is dit atoom bijzonder geschikt om te bekijken met de MRI-techniek.

Een MRI-scanner heeft ten slotte nog een aantal shielding-spoelen. Door deze spoelen loopt de stroom in de andere richting. De shieldingspoelen hebben een speciaal doel. In verband met veiligheid compenseren ze het magneetveld dat buiten het apparaat opgewekt wordt.

Leuk om te weten: Voorheen werd de MRI-scan ook wel NMR-scan genoemd. NMR staat voor nuclear magnetic resonance. Omdat deze benaming bij veel mensen een beeld van kernreacties en schadelijke straling opriep, is deze naam niet meer in gebruik!

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

bron 1, bron 2, bron 3

Terug naar overzicht