• Veilig betalen
  • Snelle levering
  • Advies op maat
Home > Magneten helpen haaien

Magneten helpen haaien

Duizenden haaien zijn jaarlijks te redden door een simpel magneetje op een visnet. Haaien blijven van nature weg van magnetische velden en raken zo niet verstrikt in visnetten. Magneten helpen haaien!

Wetenschappers hebben aangetoond dat haaien het aardmagnetisch veld gebruiken om te navigeren. Haaien kunnen namelijk lange afstanden afleggen in de open oceaan zonder noemenswaardig van hun koers af te wijken. Blijkbaar zijn haaien ook goed in staat om veranderingen in de intensiteit van een magnetisch veld waar te nemen. De onderzoekers hebben de haaien waargenomen door middel van het plaatsen van een enorme elektromagneet in een bassin, waarvan aan de randen de intensiteit hoger lag dan die van het aardmagnetisch veld. Zodra de magneet aanstond, en het veld werd geactiveerd; zwommen de haaien sneller en onrustiger. Het is nog niet volledig duidelijk hoe nauwkeurig haaien het magnetisch veld waarnemen en waarmee ze dit doen. Mogelijk gebruiken haaien de elektroreceptororganen waarmee ze spanning detecteren die afkomstig is van de huid van hun prooi.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de Europese Unie op om de magneetjes op visnetten te stimuleren. Het aantal haaien in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee is enorm gedaald doordat de vissen verstrikt raken in de netten van bijvoorbeeld tonijnvissers. Het WNF vindt dat de EU veel te weinig doet om de bedreigde haaien te beschermen.


bron 1, bron 2

Terug naar overzicht